Skip to main content

Skoraj vsaka doječa mamica se v nekem trenutku sooči z dvomom, ali je njeno mleko dovolj dobro in ali ga ima dovolj, skrbi jo, če dojenček joka, ker je lačen. Pri steklenički lahko vidimo, koliko dojenček spije, pri dojenju pa tega ne moremo. Kako potem ugotoviti, ali dojenček dobiva dovolj mleka ali ne?

ŠTEJEMO POLULANE IN POKAKANE PLENIČKE
Novorojenček naj bi imel prvi teden vsak dan več polulanih pleničk, pa tudi vsaj eno pokakano pleničko na dan.
Prvi dan po rojstvu pričakujemo vsaj 1 polulano in 1 pokakano pleničko, drugi dan 2 polulani in 1 pokakano, tretji dan 3 polulane in 1 pokakano in po tem zaporedju vse do 5. ali 6. dne, ko se ritem ustali in ima dojenček vsaj 5 do 6 polulanih in vsaj eno dobro pokakano pleničko na dan (ne samo v sledeh). Kasneje po 6. tednu se lahko zgodi, da dojen dojenček ne kaka več vsak dan (do 10 dni), vendar je blato takrat obilnejše.
Sit in zdrav dojenček naj bi se torej polulal vsaj 5-krat v 24 urah. Prve dni po porodu (2 do 5 dni) dojenček kaka črno blato (mekonij), kasneje, ko začne sesati več mleka, pa blato postane rumenkasto (gorčično).

ŠTEJEMO PODOJE
Zdrav novorojenček naj bi se dojil v grozdih, ne v rednih časovnih razmakih in ne po urniku, na lastno pobudo in imel med 8 in 12 podojev v 24 urah, lahko tudi pogosteje. Če dojenček aktivno sesa, dobro polni pleničke in se sam zbuja na približno dve do tri ure, potem ga ni potrebno zbujati za podoje. Če pa ni aktiven sesalec, ne sesa učinkovito, ima suhe pleničke in hitro zaspi na dojki, pa ga je potrebno zbujati in povečati število podojev.

SPREMLJAMO NARAŠČANJE TEŽE
Teža novorojenčka lahko pada do največ 8. dne in lahko upade največ za 10 % porodne teže (torej, če se je dojenček rodil s 3000 g, lahko pade teža za največ 300 g). Nazaj na porodno težo mora priti v 2 do 3 tednih. Ko novorojenček doseže porodno težo, je v prvih 3 mesecih minimalni prirast 120 g na teden oziroma 450 g na mesec, od 3 mesecev dalje je minimalni prirast 90 g na teden oziroma 350 g na mesec, po 6 mesecu pa najmanj 50 g na teden oziroma vsaj 250 g na mesec. Težo je smiselno spremljati na nekaj dni ali enkrat na dan, vedno v istem delu dneva, z isto tehtnico in v enakih okoliščinah, ne pa po vsakem podoju, saj ni nujno, da teža konstantno narašča enako (en dan lahko ne pridobi nič, drugi dan pa več).

PAZIMO NA PRAVILNO PRISTAVLJANJE
Samo dobro pristavljen dojenček, bo lahko aktivno sesal mleko, da bo dobil dovolj mleka. Pazimo na naslednje korake:
• Dojenček leži na boku, s trebuščkom se dotika maminega trebuha, glava je poravnana s hrbtenico, ramena, ušesa in boki so v isti ravnini, dojenčkovo telo ni preveč vbočeno, med mamo in dojenčkom ni preveč prostora
• Dojenčkov nosek približamo bradavici, spodnja ustnica je malo oddaljena, da sam poišče bradavico, nagne glavo rahlo nazaj, široko odpre usta in zagrabi čim večji del bradavičnega kolobarja
• Ustnici nista uvlečeni, bradavica zleze dojenčku globoko v usta, dojenček vidno požira mleko in dojenje matere ne boli.

OPAZUJEMO VIDEZ DOJENČKA
Dobro dojen novorojenček ima napeto kožo rožnate barve. Če dobiva dovolj mleka, se mu postopoma zaradi pridobivanja podkožnega maščevja začnejo polniti lička in vse telo, veča se mu obseg glavice in raste v dolžino. Kasneje postaja večkrat na dan buden, dejaven in živahen.

ZMOTNI ZNAKI, KI NE POVEDO DOSTI O KOLIČINI MLEKA

Po podoju (ne) zaspi
Spanje ni pokazatelj dobrega dojenja. Šibek, nedonošen, zaspan ali bolan novorojenček pogosto preveč spi in slabše napreduje. Donošen, zdrav in aktiven novorojenček pa se lahko doji zelo pogosto in zaspi šele, ko ima potrebo po spanju.

Kreganje na dojki
Vzrokov za kreganje je veliko in niso nujno povezani s količino mleka. Nekateri dojenčki imajo več težav, včasih jih kaj boli, imajo prebavne težave, morajo podreti kupček, lahko se prenajedajo ali jezijo, ker ne najdejo bradavice ali jim ne ustreza položaj dojenja.

Pogosto dojenje
Dojenje ni samo hranjenje. Dojenčki se dojijo tudi za uspavanje, občutek varnosti, ljubljenosti in povezanosti z mamico. Dojijo se za umirjanje, potrebo po bližini in potrebo po sesanju.

Veliko joka
Lahko joka zaradi težjega poroda, stresa, jim je prevroče ali premrzlo, jih kaj tišči…

Popije dodatek po steklenički
Dojenček sprejme stekleničko, ker rad sesa, ker dobro teče in iz drugih razlogov in ni nujno, da zato, ker bi bil lačen.

Občutek praznih dojk
Nekatere matere nikoli ne čutijo pritiska mleka, pa vseeno odlično dojijo. Tudi črpanje s črpalko ne izmeri, koliko mleka je v dojkah.

Mamica, Maja Trupi s.p., Pod Vrtačo 16, 8290 Sevnica
spletna stran: mamica.net
telefon: 031749322
elektronska pošta: maja.trupi1@gmail.com
facebook: Maja Trupi – Mamica
instagram: majatrupi_mamica

Leave a Reply