Skip to main content

Trenutek, ko ugotovimo, da pri varstvu in vzgoji otrok potrebujemo dodaten par rok, je že sam po sebi stresen. Dodaten stres pa nato predstavlja še iskanje osebe, ki bi bila dober podporni sistem vaši družini.

Starši, ki so v procesu iskanja varuške večkrat izrazijo svoje skrbi, med katerimi lahko izluščimo nekaj glavnih. Za svoje otroke si namreč želijo najti osebo, ki bo empatična, strokovna, oseba, ki bo prilagodljiva in odgovorna. Prav tako se starši obremenjujejo z razmišljanjem o tem, kakšno plačilo so sposobni ponuditi varuški in v primeru, da ne morejo postaviti zelo visoke postavke, ali to pomeni, da se bo to odražalo na delu in angažiranosti varuške. Dodatno oviro na začetku seveda predstavlja tudi čas, ki je potreben, da se vzpostavi zaupanje do varuške, da bodo pomirjeni, da varuška dobro skrbi za otroke in dom. V nadaljevanju z vami delimo nekaj nasvetov, ki so lahko v pomoč vsem staršem, ki so v procesu odločanja za pomoč varuške in jim postopek predstavlja stres z veliko začetnico.

1. Interni dogovor oziroma pogodba
V točki, ko se odločite za sodelovanje z varuško, za katero ste ocenili, da bo dobrodošla pomoč v vašem domu in s katero ste že uspeli imeti tudi poskusno obdobje dela, se dogovorite, da skupaj sestavite interni dogovor oziroma pogodbo. V dokumentu zapišite obveznosti in dolžnosti varuške, opravljanje varstva v primeru bolezni ali počitnic (vaših in s strani varuške), dodajte določilo o dogovorjenem plačilu (postavki in načinu izplačila) ter še točko, pod katero opredelite, kako boste postopali v primeru, da vaše skupno sodelovanje ne bo več mogoče. Na ta način lahko zelo hitro odpravite skrb glede »tehničnih podrobnosti«, ki spremljajo vsako tako sodelovanje.

2. Določitev urne oziroma dnevne postavke
Naslednja skrb, ki jo izrazi veliko staršev, ko se podajo v proces iskanja varuške, je finančni vidik. Splošnih smernic, kakšno plačilo bi bilo primerno, ni. Urna postavka je seveda v prvi fazi odvisna od finančnega položaja staršev. Upoštevati je treba tudi dnevno ali tedensko obveznost varuške – torej, koliko časa bi potrebovali varstvo. V primeru občasnega varstva se po navadi določi višja postavka, v primeru daljšega varstva, mogoče celodnevnega mesečnega varstva, pa se družine skupaj z varuško včasih dogovorijo za pavšalni znesek. Pomembna beseda, ki jo moramo pri tem izpostaviti je beseda »skupaj«. Starši seveda pripravite oceno, koliko je najvišja postavka, ki bi jo lahko izplačali, nato pa se skupaj z varuško dogovorite, kakšna so njena pričakovanja in preverite, kje se srečajo vaše zmožnosti in varuškina pričakovanja.

3. Poskusno obdobje
Kljub temu, da morda dobro ocenite človeka glede na prvi vtis, v primeru iskanja varuške to ni dovolj. Ključnega pomena je namreč, kakšen odnos se bo razvil med vašim otrokom in varuško. Že po prvih nekaj srečanjih boste dobili boljši vpogled v njuno dinamiko in bo tudi odločitev za sodelovanje lažja. Smiselno je, da je varuška sprva nekaj ur prisotna kot opazovalka vašega poteka dneva, vaše interakcije in aktivnosti z otrokom, nato pa vlogi zamenjate (a še vedno bodite prisotni nekje v bližini). Po prvih dveh, treh srečanjih, otroka že lahko zaupate varuški (morda najprej samo za krajši čas, medtem ko vi poskrbite za kakšne nujne opravke).

4. Vzpostavitev zaupanja
Ko opravimo s skrbmi glede strokovnosti varuške, glede naših pričakovanj in njenih obveznosti, glede plačila, ko je za nami že uspešno prestano poskusno ali recimo raje kar uvajalno obdobje, nam preostane še nekaj – zaupanje vase, da smo se prav odločili in zaupanje varuški, da bo dobro opravila svoje delo. Da se bo otrok v njeni oskrbi počutil varno, sprejeto in da bo skupaj z njo raziskoval in se razvijal.

V primeru dodatnih vprašanj ali skrbi, ki se vam porajajo pri iskanju varuške, se lahko obrnete na Niko Kajnih (nika@varuskapomeri.si), ustanoviteljico prve Akademije za varuške pri nas, ki bo z veseljem odgovorila na vaša vprašanja.

Leave a Reply